mandag 22. april 2013

Flyfoto - Da og nå

Nadar tar verdens første flyfoto
Nadar, som tok de første flyfotoene i 1858, hadde definitivt ikke flyskrekk.
I dag tenkte vi å ta en titt på en annen bruk av fly enn å frakte passasjerer her på flybloggen - nemlig flyfoto. Flyfoto er en type fotografi der bildene er tatt fra et høyt punkt, uten å være kontakt med bakken.

I tillegg til mer normale fly kan flyfoto også tas fra helikopter, luftballonger, ubemannede flyvemaskiner (f.eks. radiostyrte fly), drager, fallskermer og egentlig alt annet som kan ta av fra bakken og kan festes et kamera til.

 

Historiske flyfoto

Den tidligste kjente flyfotografen var en fransk luftballongfantast ved navn Gaspard-Félix Tournachon, bedre kjent som "Nadar".

Dessverre er ingen av Nadars flyfotografier bevart, så det eldste flyfotoet man har funnet er "Boston as the Eagle and the Wild Goose See It", foreviget av James Wallace Black i 1960. Som navnet tilsier er motivet Boston, tatt fra en høyde på hele 630 meter over bakken.


Som de fleste flyrelaterte innovasjoner har flyfotoet også sett mye bruk i krigføring, spesielt i spionasje og for å ta rede på fiendens tekniske bevegelser. Første verdenskrig var den første større krigen der flyfotografering ble tatt i bruk, etter at en semiautomatisk kamerarigg til fly for første gang så dagens lys, utviklet av en russisk militæringeniør i 1911.
Verdens eldste bevarte flyfoto, Boston as the Eagle and Wild Goose See It
Verdens eldste bevarte flyfoto: Et bilde av Boston.

 

Moderne bruk av flyfotografering

I dag brukes flytografering til alt fra kartproduksjon, arkeologi og overvåking, til kunst, markedsføring og miljøforskning og mye mye mer. En av de vanligste brukene av flyfoto i Norge er for å ta bilder av boliger til salgs til bruk i meglerprospekt og annonser på FINN.no.

Med satelittens fremvekst har tradisjonelle flyfoto fått en noe mindre rolle innen kartografi og spionasje enn tidligere, men selv det amerikanske militæret bruker fremdeles mye foto og film fra lavere høyder med gjennom bruk av ubemannede droner. Innen det kommersielle segmentet er radiostyrte helikopter et populært valg.

 

Flyfoto over Norge

I mars 2005 ble en fin samling av norske flyfoto samlet og gjort fritt tilgjengelig på internett. På publiseringstidspunktet inkluderte denne siden bilder av rundt 1/3 av Norges totale landareal, eller 120.000 kvadratkilometer. Nettsiden finner du her: Norge i bilder

1 kommentar:

  1. Sportsbook 1xBet Korean - Legalbet
    Sports カジノ シークレット betting is legal m88 ทางเข้า in Korea and it is legal, regulated and regulated in almost all of South Korea. Sports betting is 1xbet still live. The main reasons

    SvarSlett