mandag 15. april 2013

Flyskrekk - Slik overkommer du skrekken

Fly og mann med flyskrekk
Menn oppgir at de har flyskrekk kun halvparten så ofte som kvinner, men forskere antar at det rammer like mange av begge kjønn.
Flyskrekk, av og til kalt aviofobi eller aerofobi, er en svært vanlig plage, og rammer mellom 10 og 15 prosent av nordmenn. En av tingene som har påvist god effekt på flyskrekken er å lese seg opp på flysikkerhet, for det å fly er faktisk en av de mindre farlige tingene du kan gjøre i et liv.

Fly er verdens tryggeste transportform

I forhold til dødsrisiko per tilbakelagt kilometer er det ingen transportform i verden som er så sikker som å reise med fly. Som tabellen under viser er det i snitt 1 dødsfall per 20 milliarder tilbakelagte kilometer, og noe som gjør flyreiser hele 62 ganger tryggere enn å bruke bil.


En gjennomsnittsperson begynner altså først å friste skjebnen ved å reise en avstand tilsvarende tur-retur månen* over 26.000 ganger med fly, og en person utsatt for så mye flyreising ville vel mer trolig avgått ved døden fra all den dårlige flymaten han hadde fått i seg på veien, evt. fra alle kvotekjøpene på Gardermoen i etterkant av hver tur.

 

Fortsatt ikke overbevist?

Som tabellen over viser er det 30,8 dødsfall for hver milliard timer reisetid. Er du redd for å fly så er det forståelig om det fortsatt høres mye ut, men om du tenker på hvor mange timer det er i et år - 8765,81, inkludert skuddår - skjønner man fort at dette er veldig lenge.

Sammeligning av risiko ved ulike transportformer for å sette flyskrekk i perspektiv
Gi flyskrekken perspektiv: Tabellen sammenligner dødsfall som følge av bruk av ulike transportformer.


I et hypotetisk tilfelle må man altså snitt sitte 3704 år sammenhengende på fly før man i ryker ut for en dødsulykke. Til sammenligning er 23 og et halvt år på motorsykkel alt en gjennomsnittsperson kan regne med å klare. Da ser man fort hva det er sannsynlig å oppleve i sin levetid.


Bli kvitt irrasjonell flyskrekk


Selv om det hjelper å lese seg opp på hvor trygt det er å fly, er det vanligvis ikke nok for en med flyskrekk. Da kan det være bra å ha noen triks og teknikker på lur for å mestre flyskrekken:

 

1) Avled oppmerksomheten.

Både et av de mest effektive rådene, og et av de vanskeligste å følge. Om tankene dine er fokusert på noe helt annet enn flyskrekken, vil det både gjøre deg mindre redd og få tiden på flyet til å gå raskere.

En god idé er å velge noe som krever aktiv konsentrasjon samtidig som du ikke må gjøre stort annet enn å konsentrere deg. Å se på en spennende film, eller en vellaget TV-serie med en komplisert plott er sånn sett et godt forslag. Jo større skjermen er og bedre lyden er, jo mer vil det ta oppmerksomheten din - bare tenk på hvordan det er når du er på kino. TVene de har på fly er gjerne små, og blir plaget av forstyrrelser når det passer en med flyskrekk dårligst. En iPad med et par hodetelefoner med god støydemper kan sånn sett være en god investering for en som vil dempe flyskrekken.

 

2) Kom i god tid.

Mange med flyskrekk kommer gjerne sent til flyplassen for å minske tiden på stedet de frykter. Dette er en veldig dårlig idé, siden det raskt leder til stress for å rekke flyet. En stresset person er mer utsatt for skrekk og fobier enn en som er avslappet og rolig. Bruk heller tiden på flyplassen til å gjøre deg fortrolig med alt som skjer der, og finn eventuelt noe til å avlede oppmerksomheten din, om du ikke har tatt det med allerede.

 

3) Styr unna koffein og drikke med for mye sukker

Koffein og sukker øker oppmerksomheten din, og gjør deg lettere oppspilt og skjelven i møte med stressende situasjoner. Et godt alternativ kan være en beroligende fennikel-te, som også hjelper om du har irritert eller stresset mage.

 

4) Lær deg å meditere

Meditasjon er et godt våpen i kampen mot flyskrekk. Å slappe av og tømme hodet for tanker kan være svært effektivt i å bli kvitt frykten.

 

5) Velg riktig sete

De fleste med flyskrekk er ekstra plaget av turbulens, derfor er det smart å velge et sete som ikke er for langt bak i flyet. Som en hovedregel er det bedre å være lengre fram, og ellers føler mange at plassen over vingene er spesielt god. Sitter du rett over vingen får du også bedre benplass og du sitter rett ved nødutgangen.

Alternativt kan du velge å sitte i det området av flyet som er minst utsatt ved en ulykke.

Generelt sett bør du unngå å sitte i midsetet, da det kan være behagelig å ikke være inneklemt mellom to andre personer om du skulle få et panikkanfall. Midtgangen er generelt en favoritt blandt de med flyskrekk, siden du slipper å se ut og kan lett gå rundt på flyet om du trenger å røre på deg.

 

Kjente personer med flyskrekk

Og om du ikke skulle bli kvitt skrekken, er det kanskje en trøst at du er i godt selskap.

Et utvalg kjente personer som har innrømmet flyskrekk:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar